Hem göze aynı zamanda kulağa hitap eden televizyonun hayatımızda büyük bir yer kapladığı inkâr edilemez bir gerçek. Yapılan araştırmalar Türkiye’nin en çok televizyon izleyen ülkelerden bir tanesi bulunduğunu ortaya koymuştur. Peki hayatımızın büyük bir parçası olan en büyük zaman geçirme ve eğlence aracımız haline gelen televizyonumuz arıza meydana getirdiğina neler yapmamız gerekiyor?
Televizyonlarda 4 tane çıkış devresi vardır. Bunlar ses çıkışı düşey saptırma çıkışı yatay saptırma çıkışı ve video çıkıdır. Ses hariç diğer çıkışlar hep görüntüyle ilgilidir. Buradan yola çıkarak diyebiliriz ki televizyonda meydana gelen bir çok arızayı ekranda meydana gelen değişikliklere çıkan şekillere kaymalara göre belirlemek mümkündür. Tv tamiri aslına bakarsak en rahat yapılabilen elektronik cihazlardandır. Eğer televizyonda yatay ve düşey taramalar normalse 18-20 kv’luk gerilim fotoğraf tüpüne aktarılıyorsa ve ekran aydınlıksa raster var anlama gelir. Böylece arıza tespit edilirken fotoğraf ve sesin rastera hangi kaynaktan geldiği kolaylıkla bulunur ve böylece arıza meydana getirilen ölçümlerle kolayca bulunabileceğinden bir an önce tv tamirine geçilebilir.
Bazı tv arızalarını ve çözümlerini şu şekilde sıralayabiliriz: eğer televizyonunuz karlanıyorsa anten bağlantılarını denetim etmeniz gerekir. Eğer görüntüde beyaz benekler var ise televizyonun sistemini bozan ve parazit meydana getiren bir aygıt var demektir. Eğer televizyonda gölgelenmeler oluşuyorsa televizyonu birazcık daha yukarıya koymanız gerekir. Çünkü etraftaki dağların yaydığı elektromanyetik dalgalar televizyonunuzu etkilemektedir. Renkli televizyonunuzda renkler kaybolduysa televizyonun kırılgan ayarlarını denetim etmeniz gerektiğine işarettir bu. Eğer tv de ses var fakat görüntü algılanamıyorsa derhal duyarlı istasyon ayarlarına ve görüntü ayarlarına bakmanız gerekir. Eğer tv frekansınıza radyo frekansı karışıyorsa bu görüntüde parazitlenmeye neden olur. Çubuklu anten kullanmak yada antenin yönünü değişiklik yapmak bu sonunuzu çözecektir.
Leave a Comment